28-01-2013

Pimp my Cabbage: Boerenkool

Wie boerkool zegt, zegt stamppot. En dat is best jammer. Want in zo ongeveer ieder ander land ter wereld, behalve ons koude kikkerlandje, eet men boerkool op heel andere wijze. Ethiopische restaurants in Nederland bijvoorbeeld, serveren boerenkool gesmoord in kruiden als vegetarische bijgerecht op de injera. En laatst zag ik in Masterchef U.S.A. een Zimbabwaanse vrouw boerenkool in pindasaus serveren (?). Ook in Engelstalige kookboeken wordt 'kale' (geweldig woord) op alles behalve stamppot-wijze bereid. Er kleeft een klein nadeel aan de Nederlandse boerenkool=stamppot symbiose. Het is vrijwel alleen fijngesneden in de supermarkt te krijgen. Klaar voor stamppot-gebruik. Echter niet altijd ideaal voor andere boerenkoolexperimenten. Zelfs op de markt, waar ik mijn boerkool haalde, kon ik alleen gesneden kool te krijgen, maar gelukkig iets grover gesneden dan doorgaans in de supermarkt. Voor dit recept ideaal, want ik hoefde in ieder geval niet zelf de nerven eruit te snijden! Niets mis met stamppot overigens. Lekker juist. Maar het kan geen kwaad om met boerenkool je culinaire grenzen te verleggen. Vandaag daarom Indiaas gepimpte boerenkool op je bord.

Curried Chickpeas & Greens - naar recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


2 theelepels olijfolie
2 theelepels mosterdzaad
1 kleine ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, geperst
2 eetlepel verse geraspte gember
1/2 theelepel chilivlokken (optioneel)
1 eetlepel curry poeder
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel garam masala
1 theelepel zout
340 gram gepelde tomaten in blik
900 gram boerenkool, harde nerven verwijderd, in smalle reepjes
785 gram kikkererwten uit blik, afgegoten en omgespoeld

Verhit een grote (braad)pan op een middelhoog vuur. Voeg een theelepel olie toe en verdeel over de bodem. Voeg de mosterdzaadjes toe en doe het deksel op de pan. Laat de zaadjes ongeveer 1 minuut 'poppen', of totdat het 'poppen' verminderd. Roer eenmaal door. 
Voeg nog een theelepel olie toe en sauteer de ui tot deze transparant is, zo'n 4-7 minuten. Voeg een beetje water of wat meer olie toe als de ui blijft plakken. Voeg de knoflook, gember, chilivlokken toe en bak nog een minuut mee. Voeg de tomaten toe door deze met je handen stuk te knijpen. Laat drie minuten mee pruttelen en voeg daarna de specerijen en het zout toe. Roer goed door elkaar.
Voeg de gesneden boerenkool in porties toe. Roer steeds even goed door en wacht tot het wat slinkt voor je de volgende portie toegevoegd. Doe het deksel op de pan, kook 2 minuten, en roer daarna de kool door. Herhaal dit zo'n 3 keer, of totdat de kool goed geslonken is. Doe dan het deksel op de pan en laat onder af en toe roeren de kool zo'n 15 minuten garen. Zorg dat het mooi zacht wordt (maar geen pap). 
Roer de kikkererwten door de kool en kook deze 5 minuten mee. Proef de kool en voeg eventueel extra zout en zwarte peper toe. Serveer.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten