15-11-2013

Smaken van de Herfst

Soep blijft een van mijn favoriete dingen om te koken. Het is vaak oersimpel, smaakvol, en je kunt er altijd een paar dagen van eten of porties invriezen. Ideaal ook voor spontane eters. Daar ik nog niet alle fantastische soepen uit Appetite for Reduction had geprobeerd, en het jaargetijde schreeuwde om 'iets met pompoen,' was het moment om deze soep te proberen daar. Pompoen dus, maar ook appel en gember. Smaken van de herfst in een gerecht. Misschien niet voor iedereen, maar deze zoet-zure soep is zo gemakkelijk te maken, dat 't het proberen waard is.

Pompoen-Appel Soep - Naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


1 theelepel olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 eetlepel geraspte verse gember
3 tenen knoflook, geperst
1/2 theelepel chilivlokken
2 theelepels gedroogde rozemarijn
1/2 theelepel zout
1,5 kilo flespompoen, geschild, zaden verwijderd, en in blokjes gesneden
500 gram rode appels (bijvoorbeeld Jonagold), geschild, klokhuis verwijderd, en in blokjes gesneden
1/2 liter cider of troebele appelsap
1/2 liter groentebouillon
1 eetlepel versgeperst limoensap

Verhit een grote (soep)pan op een middelhoog vuur. Sauteer de ui in de olie tot deze glazig is, zo'n 5 minuten. Voeg de gember, knoflook, chilivlokken, rozemarijn en zout toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de pompoen, appel, cider/sap en groentebouillon toe. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur iets lager zodra het geheel kookt, en laat zo'n 20 minuten pruttelen, tot de pompoen zacht is.
Pureer de soep met een staafmixer, of in een blender (laat hiervoor de soep eerst afkoelen). Als je wilt kun je wat 'chunky' stukken in de soep laten, om hem wat textuur te geven. 
Voeg de limoensap toe en serveer.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten