25-02-2014

Rood, wit....oranje!

Er valt veel te leren als kok en soms moet jezelf een beetje uitdagen. Iets nieuws proberen. Bijvoorbeeld, sinaasappelpartjes snijden. Het lijkt eenvoudig, maar vooral de partjes netjes uit het vlies snijden vergt wat oefening. Maar dan heb je ook wat. Ongehinderd door stukjes wit of vlies slurp je de partjes naar binnen. Het sap dat vrijkomt zorgt gelijk voor een sappig zuur tintje aan een salade. Heerlijk met bietjes en geitenkaas. 


Salade met geroosterde bieten & sinaasappel - geïnspireerd op een recept uit Allerhande, januari 2014 (4 personen)


500 gram gekookte bietjes
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel grof zeezout
50 gram walnoten
2 eetlepels honing
2 handsinaasappels
paar handen vol gemengde sla
150 gram zachte geitenkaas
2 eetlepels balsamicoazijn
honing (naar smaak)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bietjes in plakjes of partjes. Meng met de olie en het zeezout. Rooster de bietjes zo'n 20 minuten in de oven. Meng de walnoten met de honing en leg op een stuk aluminiumfolie en rooster de walnoten zo'n 8 minuten mee met de bietjes in de oven. Haal ze eruit en hak ze grof. Haal de bietjes uit de oven en laat ze iets afkoelen.
Snijd, als de bietjes in de oven zitten, de sinaasappel. Snijd met een scherp mes de boven en onderkant eraf. Zet de sinaasappel neer en snijd de schil van de zijkanten, zó dat je al het wit wegsnijdt. Snijd vervolgens de partjes uit de vliesjes (vergt wat oefening). Leg ze even apart. 
Leg voor de salade eerst een handje gemengde sla op een bord. Leg daar wat bietjes op, wat sinaasappelpartjes en strooi de noten en brokjes geitenkaas erover. Bedruppel met de balsamicoazijn en eventueel wat honing.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten