11-03-2014

Ovensoepje!

Venkel is geen allemans-vriend. Een kennis van mij vertelde me het hooguit twee keer per jaar te eten. Of eigenlijk, weer eens te proberen. Maar hij kon niet om de anijs-achtige smaak heen die hem bleef tegenstaan. Jammer, want voor mij maakt dat venkel juist de bijzondere groente die het is. Venkel heeft zoveel smaak van zichzelf, dat het eigenlijk weinig nodig heeft. Gesmoord, geroosterd, rauw, het is op alle manieren lekker en voegt gelijk een eigen dimensie toe aan de maaltijd.
 
Tip voor de venkel is om de toppen/stelen helemaal weg te snijden. Ziet er minder charmant uit en levert daarom minder mooie foto's voor foodblogs & instagram op, maar de toppen blijven helaas vaak erg taai. Ook na het roosteren en zelfs na het pureren. Waardoor de soep of welk ander gerecht je ermee maakt van die niet te vermalen, draderige stukken bevat. Terwijl je juist lekker door wilt eten. Ik bedenk me nu dat je het misschien met zeer fijn hakken kunt verhelpen, zodat je minder hoeft we te gooien van de venkel. Toch eens proberen.

Romige, geroosterde aardappel en venkel soep - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz van www.theppk.com (4 personen)


900 gram vastkokende, smaakvolle aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden
olijfolie
2 venkelknollen, bewaar wat van het venkelgroen
1 grote ui, geschild en in plakken van +/- 1 centimeter
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
1/2 liter warme groentebouillon
1/2 liter soja- of amandelmelk, ongezoet

Verwarm een oven op 220 graden. Neem twee bakplaten, of een bakplaat en een rooster, en leg op beide een stuk bakpapier. Doe de aardappelen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie (min. een eetlepel) en gebruik een spatel of je handen om de aardappel goed door de olie te mengen. Rooster de aardappel in zo'n 15 minuten in de oven.
Bereid ondertussen de venkel en ui voor. Snijd de venkel van boven naar beneden in plakken van zo'n centimeter dik. Snijd de stelen nog iets fijner als deze dikke draden bevatten. Doe de venkel met de ui op de andere bakplaat en besprenkel met olijfolie, een 1/2 theelepel zout en versgemalen zwarte peper. Meng goed, zodat dat olie alles goed bedekt.
Haal de aardappel uit de oven en keer om met een spatel. Doe zowel de aardappel als de venkel/ui in de oven en rooster alles 10 minuten. Keer nogmaals alles om en rooster nog zo'n 10 minuten. De aardappel moet zacht en gaar zijn en de venkel en ui gekarameliseerd. Rooster eventueel nog iets langer tot het gewenste resultaat is bereikt.
Houd een paar stukken venkel apart als decoratie. Warm de melk iets op. Pureer de aardappel, venkel, ui met de warme melk en groentebouillon in een foodprocessor of met een staafmixer tot een romige puree. Niet te lang pureren; er mogen nog stukken in zitten. Voeg eventueel water toe als de soep te dik is. Serveer direct, of verwarm het geheel nog even in een grote pan, zodat de smaken kunnen trouwen. Proef en voeg eventueel extra zout of peper toe. Serveer.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten