06-01-2015

That's just peanuts!

Is jouw goede voornemen om dit jaar eens wat meer te experimenteren met eten? Om jou kook-repetoir uit te breiden met recepten die eigenlijk, op het eerste gezicht, een beetje vreemd lijken? Dan is dit misschien een leuke om mee te beginnen. Pindasoep kende ik al een poosje en misschien jij ook wel. Maar ieder recept waar je pindakaas in gebruikt is wat mij betreft de moeite van het maken waard. Volgens mij heeft een meer avontuurlijk pakjesmerk het al eens aangedurfd hier een zakjesvariant van te maken. En heb ik toentertijd mijn moeder zo gek gekregen dat een keer klaar te maken. Misschien bestaat het nog wel, maar het zakjesschap ken ik inmiddels niet zo goed meer. Zelf doen is natuurlijk veel leuker. Je kunt zelfs de pindakaas in het recept zelf maken als je wilt. Google en er gaat een wereld aan recepten open. Maar smokkelen met pindakaas uit een pot mag. Met de Crunchy paksoi en cashewnoten erin en is het warm genieten.

Pindasoep met paksoi en cashewnoten - naar een recept van Katinka Huiskamp van deliciousmagazine.nl (4 personen)


3 eetlepels (arachide)olie
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 stuk van 2 cm gemberwortel, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
1¼ liter groentebouillon
150 gram pindakaas
2 eetlepels ketjap manis of medja
sambal badjak of oelek
40 gram cashewnoten (gezouten of ongezouten), gehalveerd
1 theelepel chili-olie
½ theelepel gemalen komijnzaad
1 kleine paksoi, in dunne reepjes, steel en blad gescheiden
2 theelepels vissaus 

Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan en fruit hierin de knoflook, gember en ui ongeveer 5 minuten, tot de ui glazig is. Voeg de bouillon, pindakaas en ketjap toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer glad en breng op smaak met zout, peper en sambal.
Rooster ondertussen de cashewnoten in een droge koekenpan tot ze bruine rooster-plekjes krijgen. Roer de chili-olie, komijnzaad en een snuf zout (als je ongezouten cashews gebruikt) door elkaar in een kommetje en roer de warme cashewnoten erdoor. 
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de paksoi stelen zo'n 3 minuten. Doe dan het blad erbij en bak mee tot deze geslonken is. Breng op smaak met de vissaus.
Serveer de soep in 4 komen. Verdeel over elke kom een schep paksoi en een paar cashewnoten.

Eet smakelijk!

“If you can't control your peanut butter, you can't expect to control your life.”  
 Bill Watterson, The Authoritative Calvin and Hobbes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten