09-03-2015

Winters roerbakje!

Maart is in de groenten en fruit kalender een van de karigste maanden als het aankomt op aanbod. Dat lijkt gek, omdat juist in maart de wereld weer een beetje kleur krijgt, een beetje warmer lijkt te worden en dan krijg ik juist zin in meer verse, frisse groenten. Die er dan, als je een beetje probeert naar het seizoen te eten, nog amper zijn. Ja, supermarkten liggen tegenwoordig het hele jaar vol met sla, tomaten en sperziebonen (die laatste kan ik wel eens een blogpost aan wagen) en dankzij die toch wel handige uitvinding, de diepvries, zijn veel groenten ook het hele jaar ingevroren verkrijgbaar. Eigenlijk is het nog geen tijd voor erwten uit de grond en jonge spinazie. Maar in kassen kweken wordt steeds geavanceerder en er worden betere, smaakvollere resultaten geboekt. Ben ik ouderwets, een schaduw-denker in de ogen van Louise Fresco*, of saai, als ik het leuk vind om, in ieder geval te proberen, de seizoenen te eren? Tja, in mijn ogen leidt dat vooral tot creativiteit en ontdekken. Zoals in het onderstaande recept, waarin winterse spruitjes en peen een pittig en exotisch tintje krijgen. Zolang er nog genoeg variatie mogelijk is met knollen en kolen, houdt ik het nog wel even uit tot asperge-tijd!

Winterse roerbak met Chinese 5-kruidenpoeder - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (2 personen)


1 grote wortel, geschild 
1 kleine pastinaak, geschild
ongeveer 100 gram shiitake, kastanje- of gewone champignons,  steeltjes ingekort
ongeveer 100 gram spruitjes, schoongemaakt
2 nestjes snelkook eiernoedels
2 eetlepels zonnebloemolie
3 sjalotjes of 1 middelgrote ui, fijngesneden
1/2-1 middel-hete rode chilipeper, van zaad ontdaan, fijngesneden
flinke snuf suiker
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstwijn
1/2 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
flinke kneep limoensap
zeezout en versgemalen zwarte  peper

Bereid eerst de groenten. Snijd de wortel in dunne reepjes en de pastinaak, paddenstoelen en spruitjes in dunne plakjes. Kook de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meestal ruim water en zo'n 4-5 minuten koken. 
Verhit intussen de zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Doe de ui of sjalotjes erbij en roerbak 1 minuut. Voeg de wortel en pastinaak toe en roerbak nog 2 minuten. Doe de paddenstoelen en knoflook erbij en roerbak nog 1 minuut. Doe als laatste de spruitjes in de wok en bak nog een paar minuten mee tot ze geslonken zijn (zo'n 3-5 minuten). Breng op smaak met zout, peper en een flinke snuf suiker. Schep de groenten uit de wok. 
Giet de noedels af (indien nog niet gedaan). Draai het vuur onder de wok laag en voeg de sojasaus, rijstwijn, het vijfkruidenpoeder en de noedels toe. Roerbak een paar minuten, doe de groenten terug in de pan en schep alles op hoog vuur goed door elkaar. 
Schep de groenten in, eventueel voorverwarmde, kommen en knijp er wat limoensap overheen. 

Eet smakelijk!

* Een zeer interessante wetenschapster die durft tegen de draad in te denken. Waar ik dan wel weer van houd, ookal ben ik het niet altijd met haar eens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten