06-07-2015

Noodles in Green

Ah... de zomer. Toch wel tijd voor een beetje lui zijn. Dus ik ben niet heel actief geweest op het blog, maar met luiheid had dat niet veel te maken. Want ik heb wel 100 kilometer in een week gelopen, ben van de ene baan naar de andere overgegaan met alle spanning die dat mee brengt en een grote reis naar China aan het voorbereiden. Plus veel leuke sociale connecties aan het onderhouden, want ik geloof niet zo in het 'vriendschap is een illusie.' Het bloggen was er bij ingeschoten, maar het koken ging gelukkig gewoon door, dus de komende weken kun je lekkere recepten voor de zomer verwachten. Ook voor de wat regenachtigere zomerdagen. Deze salade met komkommer en sperziebonen is heerlijk fris en een beetje pittig. Hij vult lekker door de noedles en heeft die perfecte combinatie van Aziatische smaken als koriander, rode peper, limoen en pinda's.

Kruidige, pinda-achtige noedelsalade - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


75 gram rauwe of geroosterde ongezouten pinda's
200 gram fijne eiernoedels of Thaise rijstnoedles
150 gram sperziebonen of peultjes, of een combinatie
1/2 komkommer
6 lente-uitjes, onder en bovenkant eraf
ongeveer 12 basilicumblaadjes (bij voorkeur Thaise), in grove stukken gescheurd
klein bosje munt, grof gesneden
klein bosje koriander, grof gesneden (indien gewenst)

Voor de dressing
2 eetlepels rijstazijn
geraspte schil en sap van 1 limoen, of 1/2 citroen
1/2 - 1 kleine rode chilipeper, fijngeneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 theelepel zachte bruine suiker
1 theelepel sesamolie
1/2 theelepel sojasaus, plus extra voor erbij

Als je rauwe pinda's gebruikt, rooster deze dan 8-10 minuten op een bakplaat in de oven op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en hak ze in grove stukken (doe dit ook als je geroosterde ongezoute pinda's gebruikt). Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar in een grote schaal. 
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af onder de koude kraan. Voeg toe aan de dressing en vermeng goed zodat alle noedels met dressing bedekt zijn. Laat de noedels in de dressing afkoelen. 
Blancheer de sperziebonen of peultjes in een pan met licht gezouten water tot ze net gaar zijn en nog steeds knapperig. 2-4 minuten voor de sperziebonen, 2-3 minuten voor de peultjes. Giet af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken. 
Halveer de komkommer in de lengte en snijd in dunne plakjes. Snijd de lente-uitjes diagonaal in dunne ringen. Vermeng de afgekoelde noedels met de pinda's, komkommer, lente-ui, sperzieboon/peultjes en kruiden. Zet de sojasaus op tafel, zodat je zelf (en je gasten) nog bij kunt (kunnen) schenken.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten